Spritbilisme

Vidste du, at

Det IKKE kun er dig, det går ud over

Tænk bare på:

• Dine forældre og søskende, der mister dig
• Den person, du kører ned
• Din kæreste eller venner, der er med i bilen

Der er mange trafikulykker blandt teenagere

I teenageårene er risikoen for at komme ud for en trafikulykke markant større end ellers. Næsten hver dag må politiet ringe på hos forældre for at fortælle, at deres 15-17-årige barn er dræbt eller alvorligt kvæstet i en trafikulykke.

Blandt de 18-24-årige blev 500 dræbt eller kom alvorligt til skade i 2007. I over en tredjedel af tilfældene var der spiritus indblandet i ulykkerne. Derfor skal man ikke køre, når man har drukket – hverken i bil, på knallert eller på cykel. Og ligeså vigtigt er det at sige fra, hvis en ven vil køre beruset eller for stærkt.

Det er med livet som indsats, hvis man er passagerer hos en spritbilist. Risikoen for en ulykke er over 10 gange større, hvis man kører med en promille på over 1,2.

KnallerterBlandt de 15-17-årige er knallertulykker den største årsag til, at unge bliver dræbt eller kommer voldsomt til skade i trafikken. Ofte har de unge tunet deres knallerter, så de kan køre stærkere end tilladt, de er fulde eller kører uden hjelm.

3 ud af 4 teenagedrenge har kørt over 60 km/t på en tunet knallert. Mange drenge lader knallerten stå, når de skal til fest, men for en tredjedel glipper det – og de glemmer, at ‘Drink and Drive’ ikke hører sammen.

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt forældre og 16-17-årige drenge på teknisk skole, som jævnligt kører på knallert. Undersøgelsen er lavet af TNS Gallup på vegne af Rådet for Større Færdselssikkerhed.

Det er smart at planlægge hjemturen inden festen

Her er en række tips til, hvordan du kan planlægge at komme hjem:

  • Tag sovepose med
  • Tjek bus og togtider
  • Gem altid penge til en taxa derhjemme
  • Aftal hvem der henter i forældregruppen
  • Vælg hvem der kører hjem allerede inden festen, hvis nogen har kørekort

De syv farlige år

Når en 18-19-årig mand sætter sig bag rattet i en bil, er hans risiko for at blive dræbt i trafikken, på grund af manglende rutine, ca. 7 gange større, end hvis hans far gør det samme. Unge piger opvejer den manglende rutine ved at køre mere forsigtigt.

Alkohol og fart

Alkohol hæmmer funktionen i storhjernen, der fungerer som en kontrollerende instans eller en slags “opsynsmand”. Vi mister nogle hæmninger og slapper af. Hvis du sætter dig bag rattet, kører du derfor mere afslappet og hæmningsløst. Man bliver overmodig og kører ofte for stærkt. Mange ulykker skyldes en cocktail af alkohol og fart.

Fra 8. etage

Mange mennesker er bange for højder. Fart er vi derimod ikke så bange for. Vores hjerneskal kan klare et sammenstød med et træ (eller en bil) med en fart på næsten 30 km/t. Rammes vi af en bil med en fart på 50 km/t svarer det til at falde ned fra 4. etage. Kører bilen 80 km/t bliver vi ramt lige så hårdt, som hvis vi faldt ned fra 8. etage. Derfor burde vi have samme skræk for fart som for højder.

Derfor kører man dårligere

Kørsel og for meget alkohol er en farlig blanding, da alkohol stort set påvirker alle de sanser, vi bruger som trafikanter. Allerede ved 0,5 promille er din risiko for en trafikulykke næsten ti gange så stor!

Synet: Hvis du har drukket alkohol bliver dit syn dårligere i mørke og tåge. Blændes du af en modkørende bil går der længere tid end normalt, før dit syn er godt igen. Du kan også få tunnelsyn, hvis du har drukket alkohol. Det betyder, at det er svært at se, hvad der foregår i omkredsen af det område, du ser direkte på.

Reaktionsevnen: Hvis du har drukket alkohol, reagerer du langsommere, hvilket gør dig til en farlig trafikant.

Motorikken: Hvis du har drukket alkohol, bliver du mere klodset og har sværere ved at styre uden om andre. Bevægelser, som normalt er rolige, bliver mere voldsomme, fx når du skal dreje eller bremse.

Hukommelsen: Hvis du har drukket alkohol, bliver du mere glemsom. Det betyder, at du måske glemmer at blinke, når du skal dreje, at du glemmer at kigge i spejlene og overser vigepligten.

Realitetssansen: Hvis du har drukket alkohol, går det ud over din evne til at skelne mellem, hvad du tror, du kan, og hvad du i virkeligheden kan. Du kan tro, du er verdensmester, men ende med at blive den store taber.

Ulykkesrisikoen stiger

Vores risiko for at køre galt er fordoblet allerede, når vi har en promille på over 0,5. Over 0,8 er den 3-doblet og over 1,5 10-doblet.

 

 

Se mere på sikkertrafik.dk