Spritbilisme

Styr på promillen

I Danmark er det ulovligt at køre bil med en promille over 0,5. Har man drukket sig til en promille, der er højere, kører man spritkørsel. Er man heldig og bliver man taget for spritkørsel, får man i bedste fald en bøde på sin nettoløn x sin promille og mister kørekortet. Er man uheldig, mister man i værste tilfælde livet.

Det er også en god idé at lade cyklen stå, når du har drukket alkohol. Med promiller i blodet kan der nemt ske ulykker, selvom du måske tror, du er verdensmester i cykelløb. Desuden kan politiet sigte dig for at overtræde færdelsloven, hvis du kører fuld på cykel og derfor ikke kan føre den forsvarligt.

Det kan være svært at vide, hvor høj ens promille er uden et alkometer. Hvis man tæller genstande i løbet af festen, er det dog muligt nogenlunde at regne sig frem til sin promille:

Promiller og risiko

0,2 – 0,49: Der er mindst 3 gange så stor risiko for at dø i en soloulykke i bil.

0.5 – 0,79: Der er mindst 6 gange så stor risiko for at dø i en soloulykke i bil.

0,8 – 0,99: Der er mindst 11 gange så stor risiko for at dø i en soloulykke i bil.

(Soloulykke: dvs. at der ikke er andre biler involveret i ulykken).

 

Beregning af promiller

 

Mand:
Antal genstande x 12
———————— = Promille
Kropsvægt x 0,68

Kvinde:
Antal genstande x 12
———————— = Promille
Kropsvægt x 0,55

En genstand svarer til 12 gram alkohol, hvilket er ca. 1 øl, et glas vin eller 4 cl. spiritus (40 % vol.). Som tommelfingerregel forbrænder en person 1 gram alkohol i timen pr. 10 kg vægt.

Eksempel:
Thomas på 18 år vejer ca. 75 kg. Han har været til fest og har drukket 3 øl. Hans promille er nu ca. 0,7. Han må altså ikke køre bil nu. Pga. Thomas’ kropsvægt vil han forbrænde ca. 7,5 gram alkohol i timen. Der vil altså gå næsten 5 timer, før Thomas’ promille er nede på 0, og han igen kan køre bil.

OBS!
Det er dog meget usikkert at beregne sin promille på ovenstående måde. Promillen afhænger af alt fra ens fedtprocent, til hvor meget man har fået at spise, og nogle forbrænder alkohol langsommere end andre. Derfor er et godt råd helt at lade være med at drikke, inden du skal køre. Så er du sikker på ikke at blive sigtet for spritbilisme, selvom det ikke var meningen.

Sådan påvirker promillen dig:

0,2 ‰ Øjets evne til hurtigt at fokusere og omstille sig fra lys til mørke forringes.

0,5 ‰ Evnen til at opfatte situationer og samtidig udføre præcise bevægelser forringes. Synsvinklen indsnævres. Risikoen for en trafikulykke er fordoblet.

0.8 ‰ Overdrevne bevægelser.

1.0 ‰ Man snøvler og sludrer. Man har dårlig kontrol over muskler, vanskeligt ved at holde balancen og får en usikker gang. Risikoen for en trafikulykke er fire til 10 gange større end normalt.

1.5 ‰ Man har store problemer med balancen og grovmotoriske bevægelser. Man er tydeligt beruset og har besvær med at tale. Risikoen for trafikulykker ti-dobles. Ved større promiller kan risikoen ved spirituskørsel være mere end 100 gange så stor som normalt.

2.0 ‰ Udtalte forgiftningssymptomer. Selvkontrollen er helt væk.

3.0 ‰ Opfatter ikke, hvad der sker rundt omkring, og mister ofte bevidstheden.

4.0 ‰ Går i koma og risikerer, at åndedrætsorganer lammes. I livsfare.

5.0 ‰ Død.