Hvorfor og hvor meget drikker unge?

Se også

Risici og lovgivning

De fleste unge har positive forventninger til det at drikke. De mener, man bliver i godt humør, mister hæmninger og får det sjovere til festen. Men realiteten er, at unge er mere påvirkelige over for alkohols negative virkninger, fordi hjernen ikke er færdigudviklet før man er voksen.

Som ung mister man let dømmekraften, hvis man er beruset, og gør måske ting, man bagefter fortryder. Jo flere genstande unge drikker, jo flere problemer kommer de ud for.

Mange trafikulykker blandt teenagere

Når børnene er små, lærer vi dem at færdes i trafikken, og når de bliver ældre er det let at tro, at de stadig færdes sikkert. Men det er netop i teenageårene, at der sker markant flere ulykker.

I aldersgruppen 15-17-år stiger antallet af ulykker i trafikken voldsomt:

Under 14 år:    Ca. 400 pr. årgang kvæstes eller dør i en trafikulykke
15-17-år:         Ca. 1.300 pr. årgang kvæstes eller dør i en trafikulykke
18-19-år:         Ca. 1.500 pr. årgang kvæstes eller dør i en trafikulykke

Derfor skal teenagere lære ikke at køre når de har drukket, hverken i bil, på knallert eller på cykel. Og ligeså vigtigt: De skal lære at sige fra, hvis en kammerat vil køre beruset eller for stærkt. De skal vide, at det er med livet som indsats, hvis de er passagerer hos en spritbilist.

Risikoen for en ulykke er over 100 gange større, hvis man kører med en promille på over 1,2.

Vær også et godt eksempel og lad være med at køre aggressivt i trafikken. Unge lærer af hvad de ser, og kører man som forælder for stærkt og måske efter et par genstande vil det være det, man lærer sine børn.

Hvis vi vil undgå selv at blive ramt ved meddelelsen om et familiemedlems død i trafikken, må vi være med til at lære de unge en god trafikkultur.

Planlæg hjemturen inden festen

  • Giv eventuelt den unge en sovepose med, så han eller hun kan overnatte.
  •  Tjek bus og togtider.
  • Tilbyd at betale for en taxa hjem.
  • Aftal hvem der henter i forældregruppen.
  • Hvis der er nogle, der kører i bil, så sørg for at der er klare aftaler om, hvem af de unge der kører hjem allerede inden festen, så chaufføren holder sig ædru.

Salg og udskænkning

Det er ulovligt for butikker at sælge alkohol til unge under 16 år. Overtrædelse af loven straffes med bøde.

Siden den 7. marts 2011 skal man være 18 år for at købe alkohol med en styrke på 16,5 % vol. og derover.

Som bevis på, at man er over 16 år, kan man fx vise pas eller et særligt unge-ID, som kan købes hos kommunen.

I restaurationer, diskoteker m.v. er det forbudt at servere alkohol for personer, der ikke er fyldt 18 år. Overtrædelse straffes med bøde både til den, der serverer, og til den, der nyder, køber eller på anden måde skaffer sig drikkevarer.

Restaurationerne har pligt til at skilte med forbuddet og har også pligt til at sørge for, at der er mulighed for at få serveret andet end stærke drikke (lyst øl, alkoholfrit øl og kaffe).

Færdselsloven

Det er strafbart at køre eller forsøge at køre bil efter at have indtaget alkohol, så promillen overstiger 0,5 promille.

Se mere på sikkertrafik.dk.

Straffeloven

De kriminalitetsformer, som man oftest ser i forbindelse med beruselse, er vold, trusler, voldtægt eller andre seksuelle krænkelser og hærværk.

Alle disse overtrædelser vil kunne betyde en plettet straffeattest.