Tips

Sikker flirt

 1. Styrk dit selvværd – tro på dig selv

 2. Kend dine grænser, og stå fast ved dem

 3. Bliv ikke for påvirket og dumdristig

 4. Pas på dig selv og på dine veninder

 5. Vær opmærksom på, hvilke signaler du sender andre

   

1. Styrk dit selvværd – tro på dig selv

Alle mennesker kan blive udsat for voldtægt, men det har vist sig, at det oftest går ud over piger, som er usikre på sig selv.

Vi taler ofte om, at vi skal respektere andre mennesker, men først og fremmest skal du respektere dig selv! I bund og grund handler dit liv om dig, så ønsker du et godt liv, må du også tro på, at du er god nok – ellers tror andre det ikke.

Føler du dig utryg og bekymret i hverdagen, kan du overveje at tage et kursus i selvforsvar eller lignende for at styrke både din psyke, selvtillid og fysik. Vær ikke bange for at sige nej.

2. Kend dine grænser og stå dem fast ved dem

Vi har alle sammen forskellige grænser for, hvad vi har lyst til, og hvad der føles ok, og det må respekteres. Du må ikke føle dig presset af en fyr eller gruppe til at gøre noget, du ikke har lyst til. Men du skal også respektere andres grænser og ikke presse dem.

Det kan være svært at finde ud af, hvor ens egne og andres grænser går, og de kan også rykke sig. Men føl efter – og får du ondt i maven eller bliver ked af det, er du gået for langt – stop så straks!

Tænk på forhånd på, hvor langt du har lyst til at gå, når du kysser med en fyr. Vil han mere, end du har lyst til? Hvis du mærker, at I ikke er enige om, hvor langt I skal gå, så sig fra så tidligt som muligt.

Er du havnet i en situation, du ikke selv kan håndtere, så gå/løb derfra, eller råb om hjælp. Hvis dét ikke er nok, så slå fra dig.

3. Bliv ikke for påvirket og dumdristig

Du kommer langt ved at bruge din sunde fornuft, erfaring og intuition i forhold til, hvad der føles ok.

Det er ikke altid til at vide, hvor langt man har lyst til at gå. Husk på, at du altid har ret til at sige nej, når du ikke har lyst til mere. Men det er lettere at sige fra på dansegulvet, end når I ligger sammen under dynen uden tøj på.

Det kan være svært at vurdere en situation, hvis du er påvirket af alkohol eller stoffer. Man mister ofte nogle hæmninger og kan gøre ting, man bagefter fortryder.

Undgå at blive så påvirket af rusmidler, at du mister kontrollen.

4. Pas på dig selv og på hinanden

Du har ikke bare ansvar for dig selv – men også for andre. Så hold øje med om dine venner har det godt. Hjælp dem, hvis de er ved at rode sig ud i problemer og bed om deres hjælp, hvis du har brug for det.

Det vil ofte være lettere at komme af med en påtrængende fyr, hvis der er flere, som gør opmærksom på, at han ikke opfører sig ok. Du kan også bede bartenderen, dørmanden, eller hvem der har ansvaret, om hjælp.

Rent praktisk er der nogle ting, du kan gøre for at passe på dig selv og andre, f.eks:

 • Fortæl dine venner, hvis du går, og hvem du går med. Ring efterfølgende sammen, så I kan tjekke, at alle har det godt.
 • Hold øje med hinandens drikkevarer, så I ikke risikerer at få puttet noget i glasset.
 • Hvis du ikke ønsker, at det kan spores, hvor du bor, så giv din e-mail adresse (hotmail eller lignende uden brug af efternavn), i stedet for dit telefonnummer.
 • Du er mindre udsat på cykel, i bus eller taxa end gående alene hjem fra nattelivet. Sæt dig på bagsædet af taxaen, så du undgår eventuelle misforståelser med chaufføren. Hvis du går, er et en  god ide at følges med en eller flere gode venner.
 •  Har du en mobiltelefon, så brug den fornuftigt. Det er fint at blande sig, når man ser, at andre har problemer, men det kan være farligt – så tilkald politiet.

 5. Vær opmærksom på dine signaler

Der er mange gode grunde til at flirte. Det er sjovt, man får positiv opmærksomhed, og det er spændende. Men nogen gange bliver det lidt for spændende. Der kan opstå misforståelser, og går det helt galt, kan det ende i voldtægt.

For at undgå misforståelser er det vigtigt, at du er opmærksom på de signaler, du udsender. Hvordan fører du dig frem, når du er sammen med andre mennesker i forskellige miljøer? Det har betydning for, hvordan andre mennesker opfatter dig. Og hvis du tænker over det, vil du nok opdage, at du ikke opfører dig ens i alle sammenhænge – det kommer an på, hvad du vil, hvem du er sammen med, og hvilken stemning du er i.

Vær tydelig i dine egne signaler. Så længe du ikke direkte generer andre mennesker, kan du gøre stort set som du vil. Men du skal også selv have det godt med det. Du skal vide, hvad du gør og være parat til at rydde eventuelle misforståelser af vejen. Hvis du f.eks. ikke er interesseret i en person, som er lun på dig, så sig det hurtigst muligt (så han/hun ikke føler sig “snydt”). Flirt – men gør det sikkert!

6. Lær at forstå andres signaler

Nogle mænd opfatter flirt og sexet udstråling som en invitation til sex. Undgå mænd som stirrer nedladende på dig, rager på dig eller kommer med generende bemærkninger. Gå ikke med mænd som ikke kan styre deres brandert, eller som virker voldelige.

Folk mener ikke altid det, de siger. En del af flirten består i at lære hinanden at kende for derfra at se, hvordan tingene udvikler sig. En del af spillet kan være, at man byder eller bydes på en drink, middag, dans, gåtur – eller inviteres med hjem.

Problemet er bare, at der findes mennesker som ikke opfatter flirten som en tilnærmelse, eller en “prøven hinanden af”. De mener ikke, det handler om at finde ud af, om man har lyst til hinanden, det har de nemlig allerede besluttet før flirten.

Så hvis du er i tvivl om, hvad han har tænkt sig, og om det er noget andet, end du har lyst til, så spørg ham. Fortæl hvad du har lyst til, inden du går med ham.