Fakta om alkohol

Bedste tips, når du må drikke

Mange unge praler om, hvor meget alkohol de drikker i weekenden. Men faktisk starter de fleste unge senere og drikker mindre, end de går og praler om. Alkoholforbruget blandt unge er faktisk faldet de sidste 5 – 10 år. I dag synes mange, at det at være fuld og miste kontrollen ikke giver respekt, men tværtimod virker pinligt.

Loven siger, at man ikke må købe alkohol, før man er 16 år. Er du gammel nok til at drikke, har du lyst til det, og har du lavet en aftale med dine forældre om det, er her en række råd til dig:

Spis før du drikker

Hvis du skal til fest og har planer om at drikke alkohol, så spis inden. En skål salat eller en gulerod er ikke nok! Spis i stedet et solidt måltid mad, da dette udsætter optagelsen af alkohol i kroppen.

Alkohol på tom mave slår dobbelt så hårdt, og din promille i blodet bliver hurtigt høj. Har du fyldt maven med mad, er alkoholen længere tid i mavesækken, og du kan holde hele aftenen.

Voksenhjælp

Der kan opstå mange problemer til en fest: Nogle får for meget alkohol, ubudne gæster dukker op, der kan opstå slagsmål eller laves hærværk osv.
Opstår der problemer, du ikke selv kan løse, skal du altid få hjælp fra voksne. Dine forældre vil ALTID være glade for, at de bliver tilkaldt, før det går rigtig galt.

Tæl genstande

Det er en god ide at tælle antallet af genstande, du drikker. Så kan du nemlig holde bedre styr på dig selv, lære dine grænser at kende og derved undgå dårlige oplevelser med alkohol.
Husk, at der går ca. 20 minutter, før du vil opleve alkoholens virkning.

Drik vand til

Drik et stort glas vand eller en cola, hver gang du drikker, hvad der svarer til en genstand. Når du drikker alkohol, mister kroppen en masse vand. Du kan faktisk dehydrere eller besvime, hvis ikke du samtidig fylder almindelig væske på kroppen.

Planlæg hjemturen inden fest

Tag sovepose med

Tjek bus og togtider

Gem altid penge til en taxa derhjemme

Aftal hvem der henter i forældregruppen

Vælg hvem der kører hjem allerede inden festen, hvis nogen har kørekort og sørg for at han/hun holder sig ædru!

Tænk over, at man kan dø af for meget alkohol

Tøv ikke med at ringe til dine venners forældre, hvis du er nervøs over en for fuld ven. Tragisk vist kan der ske dette:

Man kan blive kvalt i eget opkast

Åndedrættet kan lammes, så man dør

Man kan fryse ihjel (med alkohol i blodet mærker man ikke kulden)

Man kan komme ud for en ulykke