Dansk

Ungdomsrejser

I uge 7 2013 kom danske gymnasieelever på mediernes forsider. Anledningen var elevernes rejse til Prag, der for nogle uviklede sig yderst uheldigt.

Derfor kan Prag anvendes som case for at drøfte ansvar, alkohol og festkultur.

Rundt regnet besøger 100.000 danske turister Prag hvert år ifølge officielle tal fra Tjekkiet. Af dem er kommer så mange som 15.000 elever fra sjællandske, fynske og jyske gymnasier og handelsskoler. De 15.000 kommer ikke om sommeren, de kommer heller ikke i mindre grupper, de kommer i uge 7 og 8, på egen hånd og kun i de to uger. En af de store arrangører af busture til Prag er ålborgensiske Rejsemægleren. ”Vi har,” siger direktør Kristian Aksel Nielsen, ”sendt ganske almindelige turister til den tjekkiske hovedstad gennem mange år, men gennem de sidste fem har vi specielt haft succes med vores ture for unge mennesker i uge 7 og 8” (fortsættes nederst på siden …).

(… fortsat) De 15.000 unge kommer til Prag for at have det sjovt, holde ferie, koble af, se den smukke tjekkiske hovedstad. De kommer også for at holde fest, drikke gode og billige øl og møde andre unge. Kommer de også for at drikke sig meget fulde, ødelægge hotelværelser, slås, stikke med kniv, skrige og skråle og gøre sig uheldigt bemærket? Det er lidt det indtryk, danske medier gav os i 2013.

Gry Möger Poulsen er formand for SF Ungdom. Hun kalder Prag for et frirum for danske unge. Hverdagen er hård og tætpakket med krav om at præstere, Prag er blevet en ventil, en pause fra ræset. Danske unge har alle muligheder, får de at vide. Når de ser, at alt måske ikke er så let, får de brug for et sted at gå amok. I Prag er de på udebane og får sig en gratis omgang, siger SF Ungdoms formand. Løsningen er at slække på præstationsræset, og opføre sig ordenligt, selvfølgelig.

Forkert, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Problemet er sædernes forfald, familiens sammenbrud, traditioner i opløsning, manglen på autoriteter og manglen på respekt for fædrelandet. De unge er ikke på flugt fra noget præstationsræs, siger han, de er på fulgt fra kulturrelativisme og på jagt efter modstand og fundament.

Politikere, lærere og debattører har mange forskellige meninger om danske unges drikkevaner og adfærd, på ferier og herhjemme. Hvad mener du om Prag i uge 7 og 8?