Novellekonkurrence

Se indhold på bjælken ovenover

TOP 10 noveller skrevet af elever

GODA udskrev i foråret en novellekonkurrence om emnet unge & alkohol. 724 elever deltog og de tre vindere samt øvrige noveller på Top 10 listen er samlet her:

 TOP 10

En drink og en knap  1 præmie

Samvittighed   2 præmie

Skadedyret   3 præmie

Den værste overgangsalder

Det der gik galt 

Er venner altid til at stole på?

Fodspor

Hoppet 

Tegn et monster

Tom indeni 

Dommere: Merete Bohse og Anett Wiingaard

 

En drink og en knap

“Kliirgn”, lyder det, men denne gang var det ikke en knap, men det engang farverige glas, der splintrer i tusinde stykker. Anne falder om og slår hovedet ned i bordet og når kun at skimte sine veninder danse for fulde gardiner, før hun går i sort. Sirenerne bliver højere, og jeg trækker automatisk i hovedafbryderen.

Samvittighed

Han kiggede på mig. Hvad skulle jeg sige? Jeg åbnede munden og fik fremtvunget ordene “hvem er du”? Han var døende, det var tydeligt på hans tomme reaktion. Han sagde, at han var mig. Han var min samvittighed. Det var ham, der var den lille dreng. Det var ham, der var den midaldrende mand.

Skadedyret

Jeg ser hendes ansigt i spotlyset fra spisebordslampen. Hun ser ikke ligefrem rask ud. Da sidste glas er tomt, falder hun bagover og banker hovedet i bordbenet. Da der ikke er nogen, der gør noget, piler jeg frem fra skyggen, som en rotte på jagt efter mad.

Den værste overgangsalder

Hvordan kan han bare sidde der? Bare sidde og spise sin spagetti med kødsovs, som om intet var hændt. Han ved jo, at jeg ved hvad han har gjort. Eller gør han? Måske gør han, måske gør han ikke.

Det der gik galt

I dag – når jeg stadig for mit indre kan se, hvordan Martins verden faldt sammen i det øjeblik – fortryder jeg selvfølgelig. Inden Martin forsvandt ud af døren, nåede jeg at se skammen i hans øjne.

Er venner altid til at stole på?

Klassen er larmende, læreren prøver at få ro, imens pigerne hvisker og tisker. Jeg læner mig forover og fanger et par ord ud af kontekst. Jeg danner min egen selv-konstruerede sætning, fest i aften klokken 20, og så noget med alle er inviteret.

Fodspor

Mine knæ giver efter, da jeg lander på den anden side af det rustne hegn. Jeg tager fra med hænderne og ømmer mig lavt. En snurrende fornemmelse stiger op igennem mine ben, mens jeg tvinger mig selv op at stå.

Hoppet

På et split sekund så alting helt sløret ud.  Jeg slingrede stadig usikkert, da min gode ven kiggede bekymret på mig og råbte, ”du har alt for meget fart på”, det var det sjoveste jeg nogensinde havde hørt, mine lunger tømtes af grin, fordi det var jo en spøg ikke? 

Tegn et monster

Jeg fører flasken op til munden, lader væsken brede sig i min mund, imens mors intense banken på døren langsomt forsvinder. Jeg lukker alt ude, indtil jeg er omsluttet af et opslugende mørke, der aldrig vil slippe mig fri. Jeg er et monster.

Tom indeni

Jeg åbnede øjnene og kunne mærke, at min trøje var helt våd af sved, jeg så mig omkring. Det var den samme drøm igen, den samme drøm, der havde været her i tre år, jeg trak vejret, og panikken forsvandt hurtigt igen, den var der kun for at pine mig.

 

 

 

 


 

 

Tidligere års vindere:

 

Bag lukkede øjne

Hele verden bliver lukket ude. Larmen forstummer, og jeg forsvinder. Jeg bliver opslugt af min egen verden inde bag prikkende øjenlåg. Jeg flygter ind i et tomrum og venter, mens vandet vugger mig fra side til side. Jeg er flygtet ind i det svømmebassin, der ligger længst væk; flygtet fra det uundgåelige; flygtet fra far.

Natten

Telefonen ringede med en skinger lyd. I en søvnig trance svang jeg min arm over for at tage den. “Goddag, du taler med Gitte Mogensen fra Hvidovre Hospital, akutafdelingen. Jeg ringer angående din Far, og jeg vil bede dig komme hurtigst muligt. Han spørger efter dig og din bror”, sagde en tør og seriøs stemme. Og som jeg frygtede, var Noah ikke engang overrasket, da jeg hev ham ud af sengen, og vi sammen drog mod det velkendte hospital.

Parken

Den aften tager jeg igen ned i parken. Efter at have tømt et par flasker tager jeg hen til Leahs hus. En af de ældre drenge har lånt mig en dåse rød graffiti maling. Jeg hiver dåsen op af jakkelommen og skriver med store tydelige bogstaver på Leahs hus. Jeg slentrer tilbage for at se mit værk. LEBBE, DØ. Jeg bunder min whiskyflaske.

Som en karrusel

Jeg er ikke pæn nok. Jeg er ikke sød nok. Jeg er ikke sjov nok. Jeg er bare ikke god nok. Jeg mærker en bølge af utilfredshed skylle igennem min krop, da jeg kigger i spejlet. Den sorte nederdel afslører, hvor tykke mine lår er. Blusen får mig til at se så stor ud, at jeg hurtigt hiver den af, kyler den gennem rummet og trækker i noget løsere.

Vodkavenskab

Jeg har været veninde med Naja, siden hun startede i begyndelsen af niende klasse. Vi har da været sammen i de fleste weekender. Når der har været fest altså. I skolen snakker vi om weekenderne. Jeg bruger udelukkelsesmetoden. Hun går ikke til nogen form for sport, så jeg kan udelukke Sportsmaster. Jeg kigger på de mennesker, der går forbi mig. De virker meget målrettede. Og Intersport, tilføjer jeg. Det kører jo, siger jeg sarkastisk.


 

Novellesamling 2015

Novellesamling 2014